črna kumina

Črna kumina – varuje pred vsem, le pred smrtjo ne

Da je črna kumina (Nigella sativa) ena izmed najbolj zdravilnih rastlin, se je strinjal že prerok Mohamed, ki naj bi nekoč dejal, da nas obvaruje pred vsemi boleznimi, le pred smrtjo ne.

Prve zapise o črni kumini zasledimo v Stari zavezi, o njej so pisali v starem Egiptu, uporabljali so jo tudi Grki in Rimljani. Že v davnih časih so ugotovili da ima črna kumina poleg zdravilnih, tudi lepotilne učinke. V to je nedvomno verjela egipčanska kraljica Nefretete, ki se je redno mazala z oljem pridobljenim iz črne kumine.

Znanost je od takrat zelo napredovala in sedaj vemo, da ta začimba vsebuje veliko linolenske kisline, ki zagotovo deluje lepotilno, poleg tega pa vsebuje še osem od devetih esencialnih aminokislin ter veliko olja, ki je sestavljeno predvsem iz nenasičene linolne in oleinske maščobne kisline. Seme črne kumine vsebuje še kalcij, fosfor, železo, baker, cink ter vitamine C, B1, B3, B6 in folno kislino.

Črna kumina za zdravje

Dihala – dodatek pri zdravljenju težav z dihalnimi potmi, kot so kašelj, bronhitis, astma in oslovski kašelj.

Prebavila – olje deluje pozitivno na presnovo in spodbuja prebavo, pomaga pri zaprtju, driski, napenjanju in drugih motnjah prebave.

Koža – je sredstvo za regeneracijo in pomladitev celic, tkiva in kromosomov.

Lasje – pomaga pri ponovni rasti las in preprečuje izpadanje las.

Srce – cink, železo, mangan, selen, jod, magnezij in baker, ki ga vsebuje olje črne kumine, pomagajo zdravju srčne mišice.

Živčevje – pomirja možganske in živčne celice ter pospešuje njihovo regeneracijo.

Poleg tega, da črna kumina deluje zdravilno in lepotilno, spodbuja tudi libido, spodbuja nastanek mleka, čaj iz črne kumine pa pomaga ženskam tudi pri menstrualnih težavah.

Za koga črna kumina ni primerna?

Osebe z imunsko pomanjkljivostjo naj se ji izogibajo, ker ima lahko seme komulativni učinek, kadar jemljemo protiasmatična zdravila, protivnetna zdravila, zdravila za zniževanje maščob ali antibiotike.
Če želite zanositi se črni kumini izogibajte, saj ima kontraceptivni učinek, pa tudi nosečnice je naj ne zaužijejo, saj zavira naravno krčenje maternice.

Pogoji za rast

Gre za visoko enoletnico. Cvetovi so belo modri, semena pa črna in trikotna.

cvetovi-crne-kumine

Je nezahtevna rastlina, ki potrebuje sončno lego in ne prenaša zmrzali, tako da jo je priporočljivo sejati/saditi v maju. Cveti približno 2 meseca kasneje (julij), dozori pa približno 4 mesece po sajenju (september).

Meni njen okus paše – pravzaprav povzroči eksplozijo okusov. Jedek, oster, poprast, oreškast, pekoč… Ko semena zdrobimo zavohamo limono in korenje, okus pa je mešanica maka in popra. Komaj čakam julij! 🙂