Cvetni prah

Cvetni prah je hranilno živilo

Če je nekdo deloven in priden, mu velikokrat rečemo, da je kot čebela in glede na to, da mora za 1 gram zrnc cvetnega prahu čebela obletati kar 50 cvetov, gre zagotovo za velik kompliment.

Kar nekaj pridnih prijateljic ima tudi Odori. Dela s čebelami je veliko, kar nekaj je tudi pikov, ampak se splača skrbeti za njih, saj nam dajejo veliko dobrega – kot je recimo tudi cvetni prah, ki je zelo hranilen in vsebuje vse za človeka življenjsko pomembne aminokisline in vitamine B, C, D, E in provitamin A.

Kako čebele nabirajo cvetni prah?

Ko čebela obišče cvet, da bi nabrala nektar, se na njeno telo, ki je prekrito z dlačicami ujame cvetni prah. Z nogicami si ga očisti s telesa, ga navlaži s slino in medičino ter si ga spravi v košek. Ko se vrne v panj nabrani skupek odloži v satje. Panjske čebele ga nato še enkrat navlažijo s slino, ga stlačijo in prekrijejo s tanko plastjo medu, da se ne bi nabrana dobrota pokvarila.

Ker so čebele zelo pridne, jim lahko del cvetnega prahu brez težav odvzamemo in za njih ne bo škode. Pridobivamo ga z smukanjem, z izkopavanjem iz satnih celic ali v satju.

Pregled satnice

Pregled satnice

Odori cvetni prah

Moje čebelice so na spomladanskih cvetlicah že pridno nabirale prvi cvetni prah. Jaz pa sem ga ročno očistila, odstranila vse tujke in če nimaš alergije je to super naravno živilo na voljo pri Odori. Izpolni KONTAKTNI OBRAZEC in naroči.

Naj naštejem le nekaj razlogov, zakaj je cvetni prah, če seveda nimaš alergije, priporočljivo vključiti v prehrano:

Dviguje energijo – je odlično naravno poživilo, saj ogljikovi hidrati, beljakovine in B vitamini pripomorejo, da imate skozi ves dan dovolj energije.

Pomirja kožo – aminokisline in vitamini ščitijo kožo in pomagajo pri regeneraciji celic.

Zdravje dihal – antioksidanti imajo protivnetni učinek na tkivo v pljučih in zato pripomore k preprečevanju nastanka astme.

Izboljšanje prebave – vsebuje encime, ki pomagajo telesu, da iz hrane, ki jo zaužijemo, telo posrka vsa potrebna hranila.

Krepi imunski sistem – pomaga telesu, da se brani pred virusi.

Krepi kardiovaskularni sistem – njegove sestavine krepijo kapilare, krvne žile, pomagajo pri cirkulaciji in znižujejo raven holesterola.

Pomaga pri težavah s prostato – zmanjšuje vnetja in ustavi prepogosto potrebo, da bi urinirali.

Cvetni prah je najbolj priporočljivo zaužiti med obrokom; recimo zvrhano žličko potresemo po sadju in/ali kosmičih.
Imam pa še eno idejo zate. Lahko ustvariš CAKE POP – pomladno poslastico okrašeno s cvetnim prahom.

cake pop