Sauna z zelišči

Dezodorant ali antiperspirant?

Znojenje je naraven fiziološki proces, ki se mu pri stresnih situacijah, visokih temperaturah ali športnih aktivnostih ne moremo izgoniti. Bolj kot samo znojenje pa vas zna v zadrego spraviti neprijeten vonj, zato je dober dezodorant še kako pomemben kozmetični pripomoček.

 

Znojenje

Znojenje je naraven fiziološki proces, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma. S potenjem namreč uravnavamo telesno temperaturo, izločamo fermone in škodljive snovi, ščitimo kožo pred nezaželenimi bakterijami ter jo navsezadnje tudi vlažimo. Potenja torej ne moremo preprečiti. Znoj sam po sebi tudi nima vonja, za neprijetne vonjave ob potenju so krive bakterije in kvasovke v žlezah dišavnicah, s katerimi pride v stik pri izločanju. Neprijeten vonj namreč izločamo samo na mestih, kjer imamo žleze dišavnice, to so pazduhe, kožne gube in podplati.

 

Antiperspirant ali dezodorant?

Za preprečevanje znojenja poznamo dezodorante in antiperspirante. Antiperspiranti se proti neprijetnemu vonju borijo z aluminijevimi solmi, ki mašijo žleze lojnice in na tak način preprečujejo izločanje potu. Zaradi tega antiperspiranti blokirajo normalne fizološke procese, ki lahko pustijo tudi zdravstvene posledice (zamašene lojnice, bolezni jeter, rak na prsih …). Dezodoranti po drugi strani izločanja potu ne preprečujejo, pač pa se borijo proti neprijetnemu vonju s preprečevanjem rasti mikroorganizmov. Dezodoranti so osnovani na alkoholni osnovi in ne posegajo v naravni fiziološki proces organizma in nimajo negativnih učinkov na zdravje. Ponavadi vsebujejo naravne sestavine, kot so soda bikarbona, glina betonit, cinkov oksid, eterična olja, čebelji vosek …

 

Naravni dezodoranti Odori

Naravni dezodoranti Odori so narejeni na osnovi nežnih masel, oljčnega olja z zelišči in sode bikarbone. Ne preprečujejo potenja, preprečujejo pa razvoj neprijetnega vonja. Na oblačilih ne puščajo madežev in so popolnoma naravni. V naši spletni trgovini najdete dve različici: pomladni vonj limonine trave ali poletni vonj mediterana. Ne glede na to, katerega boste izbrali, zagotavljam vam, da vas ne bo pustil na cedilu.

 

         IMG_5372 copyIMG_5369 copy