citronska melisa

Melisa za naravno pomiritev

Priljubljena rastlina izvira iz Bližnjega vzhoda in iz Sredozemlja, evropejcem pa so jo že pred davnimi leti predstavili arabski zdravilci. Hitro je postala sestavni del mnogih samostanskih vrtov, danes pa jo najdemo na vrtovih vseh, ki imajo radi kakovostno založeno ‘domačo lekarno’.

‘Melissa’, ki v grščini pomeni čebela, raste tudi na mojem vrtu. Obožujem njen vonj. Podoben je limoni. Svež. Melisi zelo paše sonce, vetra pa ne mara. Glede na to, da so trenutno temperature kar visoke, sonce pa zelo močno, jo občasno zgodaj zjutraj obiščem na vrtu s kanglico vode. Cveteti bo začela julija in odcvetela bo semptembra.

Melisa vsebuje eterično olje, rudninske snovi, smolo… Ko je sveža je polna vitamina C. Zaradi vseh sestavin melisa slovi kot pomirjevalo, ki izboljša spanec, krepi spomin in nas spravi v boljšo voljo. Njeno olje blagodejno vpliva tudi na prebavila in odpravlja vetrove.

Meliso lahko uporabljamo na veliko različnih načinov; svežo ali posušeno lahko potresemo po solati, jo dodamo k omakam, iz nje skuhamo čaj, pripravimo osvežujoč sirup ali jo dodamo v kopel.

MELISIN SIRUP:

Naberemo dve skodelici svežih vršičkov s cvetovi in jih zakuhamo v litru vode. Ko se ohladi, tekočini dodamo 1 kg sladkorja. Pustimo stati dva dni, nato odcedimo, dodamo sok treh limon ter prelijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo. Sirup je nekaj najboljšega v vročih poletnih dneh, ki so pred nami, poleg tega pa odžene jezo in napetost.

MELISIN ČAJ

Najbolj zdrav in okusen je, če ga pripravimo iz svežih listov. Postopek je čisto enostaven. Dve žlički listov prelijemo s skodelico kropa in pustimo stati 10 minut. Pijemo večkrat na dan.

Vir: www.calnc.com

Vir: www.calnc.com

MELISINA KOPEL:

Kopel lahko pripravimo na dva različna načina:

1) Natrgamo 10 dag svežih melisinih listov in jih prelijemo z litrom vode. Počasi segrevamo, zavrejemo in pustimo stati 10 minut. Nato odcedimo in tekočino prilijemo kopeli. V njej lahko okopamo tudi otroke in si tako zagotovimo dolg celonočni spanec. Čisto zares.

2) V toplo vodo, ki smo jo pripravili za kopel, kanemo nekaj kapljic melisinega eteričnega olja. Med uživanjem v kopeli si prižgemo še ODORI MASAŽNO SVEČKO, ki bo v tem času ravno dovolj pogorela, da nas bo ljubljena oseba po kopeli še zmasirala z njenim oljem. 🙂 To je res popoln recept za sprostitev…