kamilica

Priprava zeliščnega vrta

Imeti svoj lastni zeliščni vrt je zadnje čase velik trend. Mogoče ga je urediti na domačem dvorišču, na vrtu ali celo na balkonu. Preden pa se lotite izdelave zeliščnega vrta, dobro premislite, katera zelišča boste posadili in kakšne pogoje za rast potrebujejo. Spodaj nekaj nepogrešljivih predlogov iz mojega zeliščnega vrta.

 

Sivka

Sivka poleg svojega omamnega vonja slovi tudi po številnih zdravilnih lastnostih ter široki uporabi v kuhinji. Sivka potrebuje veliko svetlobe, če jo gojite v lončku pa ne pozabite zemlje obogatiti z mineralnimi snovmi. Poleg dišavnic jo lahko uporabite še za čaje, kopeli, eterična olja … Sama jo zaradi antiseptičnih lastnosti uporabljam v naravnem pralnem prašku Odori, naravnem mazilu Odori, ki pomaga pri težavah s kožo, naravnem milu Odori ter v kopelih in pilingih Odori.

 

Rožmarin

Morda ga bolj poznate iz mediteranske kuhinje, vendar je rožmarin veliko več kot samo zelišče. V kolikor ga boste sadili doma, mu privoščite veliko sonca, nenazadnje je sredozemska rastlina. Iz rožmarina lahko naredite pomirjajoče čaje in eterična olja, ki pomagajo pri glavobolih, miščnih krčih in utrujenosti. Sama iz eterična olja rožmarina izdelujem naravno milo Odori in naravni dezodorant mediteran

 

Limonska trava

Če ne poznate limonske trave, ne, to ni rastlina, iz katere rastejo limone ali podobno. Gre za tropsko travo oz. zelišče, ki ima števline antibakterijske, antiglivične in protimikrobne lastnosti. Ravno zaradi tega ga sama uporabljam pri izdelkih, ki se spopadajo z njimi: v naravnem pralnem prašku Odori in naravnem deodorantu limonina trava. Limonska trava v kuhinji blaži želodčne motnje, nespečnost, bolezni dihal, revmatizem, krepi imunski sistem …

 

Ognjič

Ognjič lahko v svoj zeliščni vrt vključite vsaj zaradi dveh razlogov: ker je zelo lepa cvetlica, ki bo popestrila vaš vrt ali ker je široko uporaben v kozmetiki. Upoštevajte, da v višino zraste vsaj pol metra, tako da je bolj kot za balkonski vrt primeren za dvorišče. Uporabljate ga lahko za čaj, ki lajša trebušne bolezni in razstruplja telo, sama pa iz njega izdelujem naravna mazila Odori in naravna mila Odori, ki pomagajo lajšati težave s kožo.

citronska melisa

DCIM100GOPRO